פאנלים סולאריים | הכר את המערכת הסולארית - פרק 4
בעולם ובישראל בפרט אפשר לראות המון פאנלים סולאריים על גגות כשהמטרה העיקרית היא לייצר חשמל מאנרגיית השמש, אבל מה זה בכלל פאנלים סולאריים? כמה הם יעילים ואיך הם עובדים?
נענה על כל אלו ועוד במאמר הבא:

אז מה זה בכלל פאנל סולארי?
פאנל סולארי, או לוח סולארי, הוא חלק ממערכת "פוטו-וולטאית" שמנצלת את אנרגיית האור בשביל לייצר חשמל. ישנם מספר מודלים פוטו-וולטאים שכאשר הם מחוברים יחד הם יוצרים מערכת שלמה של פאנלים סולאריים.
רוב המודלים של הפאנלים הסולאריים עובדים מאחת משתי הטכנולוגיות: תאים שבנויים מכמה שכבות סילקון או תאים של מודל סרט דק.
התאים הפוטו-וולטאים מתחברים ובכך יוצרים את הפלט הרצוי שמייצר את זרם החשמל עבור המערכת הסולארית הפוטו-וולטאית.
איך הכל התחיל?

הכול התחיל אצל פיזיקאי צעיר בשם אדמונד בקראל, שהוא למעשה זה גילה את האפקט הפוטו-וולטאי - התהליך שזה עתה הזכרנו, בו מיוצר מתח חשמלי מחשיפה לאור.
לאחר כמה עשורים אוגסטין מושט, מתמטיקאי צרפתי, לקח השראה מהתגלית של אדמונד והוא החל לרשום פטנטים למנועים שמה שמניע אותם היא השמש.
מצרפת עד ארה"ב ממצאים רבים לקחו השראה מאוגסטין ומ-1888 היו פטנטים רבים המופעלים על ידי השמש. באותם שנים, הממציא האמריקאי צ'ארלס פריטס יצר את התא הסולארי הראשון וזו הייתה ההתחלה של חדשנות פאנלים סולאריים פוטו-וולטאים באמריקה.
על שם הפיזקאי הנודע אלכסנדרו וולטה, הפך "פוטו וולטא" למונח הטכני להפיכת אנרגיית השמש לחשמל.
בשנת 1954 בנתה חברת בל את הלוח הסולארי (הפוטו-וולטאי) הראשון העשוי סיליקון, הם הצליחו ליצור תא סולארי שהיה יעלי יותר בכ-6 אחוזים ממה שהיה בשוק עד אז. זה אמנם נחשב למכשיר המעשי הראשון להמרת אנרגיה סולארית לחשמל, אבל זה עדיין היה נחשב מאוד יקר לרוב האנשים. תאים סולאריים סיליקון יקרים מאוד לייצור וכשהם משולבים עם מספר תאים ליצירת פאנל סולארי זה אפילו יותר יקר לרכישה.
בשנות ה-70 ארה"ב הייתה שרויה במשבר אנרגיה והקונגרס בעקבות כך העביר את החוק לפיתוח האנרגיה הסולארית ולהפוך אותה לבת קיימא במחיר סביר ולשווק אותה לציבור. לסולאר היה קצב צמיחה שנתי ממוצע של 50 אחוזים בעשר השנים האחרונות.